luni, 19 octombrie 2015

Cine sunt tatarii?

In revista Qaradeniz Festival am dat de urmatorul articol pe care m-am gandit sa il "imortalizez " pe internet (avand in vedere ca acesta e modul cel mai accesibil si rapid de informare in ultima perioada). Revista am gasit-o pe jos, la iesire de la Festivalul Traditional de la Teatrul de Vara, pierduta nu se stie cum. Cand am vazut articolul mi-am dat seama ce trecatoare e hartia...Si informatia de altfel...

Am cautat revista pe Google si am gasit urmatorul link de unde se pot descarca reviste mai vechi Qaradeniz (Marea Neagra): aici.

Si acum articolul (pe care o sa il scriu in mai multe parti) scris de Drd. Metin Omer, profesor de istorie la cursul de istorie al tatarilor despre care am vorbit aici.


" Tatarii sunt un popor turcic de confesiune musulmana, impartiti in mai multe ramuri raspandite pe un areal geografic intins din Asia Centrala pana in Europa Rasariteana, dar care au reprezentanti pe toate continentele.

In ceea ce priveste numarul acestora, cu exceptia catorva cazuri particulare, nu exista statistici oficiale, estimarile mergand de la cateva milioane pana la cateva zeci de milioane. Cele mai importante sub ramuri tatare sunt: tatarii crimeeni si tatarii de pe Volga (de Kazan). Tatarii crimeeni se impart la randul lor in mai multe subgrupe. In Crimeea, patria mama a acestora, aceasta impartire se face in functie de zona geografica, de la sud la nord existand tatari crimeeni yaliboyu (in zona de coasta), tat (in zona centrala) si nogay (in zona de stepa). In Dobrogea, teritoriu spre care tatarii crimeeni au inceput sa emigreze dupa anexarea Hanatului Crimeeei in 1783 de la Imperiul Rus, aceasta impartire s-a restarns, astazi existand tatari kirim (cei veniti din interiorul penineulei) si tatari nogay.

Conform recensamantului din 2011, in Romania traiesc cu precadere in Dobrogea 20282 de tatari. Organizatia reprezentativa a acestora, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco Musulmani din Romania (UDTTMR), detine date potrivit carora in Romania traiesc cel putin 40 000 de tatari. Evolutia demografica a acestora a fluctuat. Astfel, in anul 1878, cand in urma tratatului de la Berlin Dobrogea a intrat in granitele romanesti, pe teritoriul dintre Dunare si Mare, conform unui raport consular francez traiau 71146 (31.5 din totalul provinciei de 225692 locuitori ) tatari, 48783 (21,6%) turci, 46504 (21%) romani. Populatia tatareasca a fost intr-un declin continuu datorita emigrarii spre Imperiul Otoman, cu precadere spre regiunile de azi ale Turciei.

O crestere brusca a ponderii populatiei tatare s-a inregistrat in 1913, in urma celui de al Doilea Razboi Balcanic, cand Dobrogea de sud a fost incorporata Romaniei. In 1930 au fost recenzati peste 170000 de musulmani (reprezentati de turci si tatari).

Dupa instaurarea regimului comunist emigrarea in masa nu a mai fost posibila, ultimul recensamant din perioada comunista oferind pentru 1977 cifra de 23369 tatari.

In ceea ce priveste etnogeneza tatarilor, aceasta a dat nastere mai multor dezbateri atat in sanul comunitatii, cat si in randul specialistilor. In linii mari pot fi identificate mai multe etape, in urma carora s-au conturat principalele valori si repere ale identitatii tatare. O prima mentiune a tatarilor dateaza din anul 732, cand o stela funerara apartinand lui Kultighihin, conducatorul turcilor celesti (gokturk), este mentionat tribul celor treizeci de tatari. Totusi, analizand sursele chineze, atestarea tatarilor sub diferite denumiri poate fi dusa cu cateva secole in urma. Aceasta diviziune tribala a tatarilor s-a sfarsit odata cu formarea Imperiului lui Genghis Han in care acestia devin cel mai numeros grup.

In urma campaniilor spre Vest organizate de Genghis Han si de urmasii acestuia, tatarii ajung in regiunea Nordului Marii Negre. In 1241 ajung si in teritoriul romanesc. Fapt semnificativ, in aceasta perioada s-a petrecut si o etapa importanta a etnogenezei tatarilor. Ajunsi in Nordul zonei bazinului pontic, tatarii au intrat in contact cu populatii turcice care se stabilisera aici dinainte. Cel mai important element care a intrat in componenta tatarilor a fost cel kipciak. Chiar daca pentru perioada de dinainte exista dezbateri cu privire la natura turcica, dupa acest moment, fara indoiala tatarii devin turcofoni. Tot in aceasta perioada, ca urmare a faramitarii Imperiului lui Genghis Han, se pun si bazele primului stat tataresc prin excelenta: Hoarda (Oastea) de Aur cunoscut si ca Hanatul de Kipciak sau Ulus Jochi ( aprox. 1240-1502). Ca element al vietii spirituale, in timpul lui Berke Han (m.1266), conducatorul Hoardei de Aur, tatarii, urmand exemplul hanului lor, incep sa devina musulmani.



sursa imaginii: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/TatarFlags.jpg/300px-TatarFlags.jpg
Sfarsitul partii intai
Continuare aici: Cine sunt tatarii? (2)

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu