joi, 2 iulie 2015

Corina Martin si bloggerii constanteni

Intr-un cadru relaxat al Hotelului Alma din Mamaia, bloggerii constanteni au avut ocazia de a discuta, de a veni cu propuneri, de a pune intrebari doamnei Corina Martin, Vicepresedintele ANAT, Presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, Presedinte Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (FAPT), Administratorul agentiei de turism Mistral Tours.

Am aflat astfel care sunt reusitele, dar si provocarile cu care se confrunta o asociatie care promoveaza turismul. Astfel printre reusite se numara readucerea TUI in Romania, cea mai mare companie internationala de turism, aducerea de companii aeriene low-cost la Constanta, implementarea taxei de promovare a statiunii Mamaia (cu care se asigura si un stand la un targ international).

Provocarile  au fost: un nu prea mare interes pentru litoralul romanesc din partea companiilor de turism straine, litoralul din bulgaria fiind preferat celui romanesc (au 3 grade in plus, peisajul, muntii), deci investitie nula,  lipsa informatiilor in legatura cu evenimentele din orasul Constanta oferite de primarie, stiindu-se doar o data aproximativa despre cand au ele loc (datorita procedurilor cu licitatiile), neputandu-se promova din timp util alte evenimente ale asociatiei etc.

Toate aceste discutii au loc in perioada de varf a sezonului si nu s-au facut planuri  in toamna-iarna, deoarece acum au venit informatiile catre asociatie.
De asemenea, asociatia a preluat si Delta Dunarii, datorita potentialului turistic pe care il ofera, avand in vedere ca e unic in Europa, litoral la Marea Neagra avand si alte tari.

Pliante si cataloage pentru promovarea statiunii Mamaia

Printre bloggeri au fost si nemultumiri: de ce se promoveaza statiunea Mamaia mai mult pentru cluburi, de ce in Satul de Vacanta e tiganie, ca in Mamaia nu ai unde sa duci copilul, ca in anii '60 statiunea Mamaia, plaja Modern si Satul de Vacanta aratau altfel.

Stand stramb si judecand drept, am inteles toate aceste nemultumiri. Noi toti ( cei prezenti la momentul acela) aveam o varsta care prinsesem si o perioada in care viteza informatiilor era alta, alte valori se promovau, pe atunci fetele mai roseau, iar Satul de Vacanta era un sat traditional romanesc si nu casute de aventuri, seminte, manele si jucarii lucitoare.
Pe de alta parte, trecutul e al trecutului si noi trebuie sa gasim solutii care sa duca prezentul catre noi directii, astfel incat sa multumeasca un numar cat mai mare de oameni.

Ca lucratori in turism si comert, ei nu pot sa neglijeze nici un segment de piata, pe motiv de muzica, etnie, comportamente diferite. De ce cluburi? Pentru ca asta merge. Sute de londonezi au venit pentru clubbing, pentru fetele frumoase ale vietii de noapte.
Promovarea merge inainte indiferent de lipsuri si probleme pentru a mentine un grafic ascendent - indiferent ca lipsesc meshe pe cladiri in constructie, ca nu mai e Carnavalul lui Mazare, ca magazinele nu se deschid decat de 1-3 mai si dupa-aia liniste - altfel se duce in jos turismul din Mamaia.
Mai nou, in Asociatie a intrat si Primaria Costinesti.


Cineva zicea ca nu ai unde sa duci copiii in Mamaia. Pot sa zic ca se pot face fel de fel de lucruri cu copiii : de la Aqua Magic (care a introdus anul acesta un tobogan nou), toboganele gonflabile in care pot topai copiii pana isi consuma energia, chiar la ore tarzii, plase elastice, sarituri in aer legati de o coarda elastica, plimbari cu trenuletele, clowni peste tot, filme 7D etc.

Spre sfarsit, pentru ca s-a ajuns la discutia privind punctele de informare turistica, mi-am adus aminte de "tonomatele" de informare de la Gara si din fata Primariei, care ar trebui sa fie mai multe. De asemenea mi-am adus aminte de un program transfrontalier Romania - Bulgaria finantat de Uniunea Europeana cu care ma ciocnisem la un momenat dat in cercul de "calculatoristi", dar mi-am dat seama ulterior ca nu avem treaba cu Bulgaria in momentul discutiei respective, desi per ansamblu, exista un trend de unificare a diferitelor regiuni prin programe comune. Dimpotriva, exista o competitie intre litoralul romanesc si cel bulgaresc, fiecare fiind pentru el.

In continuare, se cauta proiecte pentru statiunea Mamaia.
Sa speram ca e un nou inceput pentru Mamaia si ca va satisface o arie vasta de gusturi si nu in ultimul rand, de buzunare.

Corina Martin si blogerii constanteni

2 comentarii :

  1. :) Dacă spui tu, aşa o fi că prea zici cu foc!
    Spor în toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Multumesc.
      Mult spor si mie si tuturor!
      Ma duc sa iau un antiinflamator. #pentrufoc

      Ștergere