vineri, 29 august 2014

Viziunea din Tuva

"Rasfoind" pe Facebook, vad : "Viziunea din Tuva"! Nu mi-am dat seama despre ce ar putea fi... Ce gen de eveniment s-ar tine in spatele acestui titlu?
Mai tarziu, am aflat ca Tuva e o republica din Federatia Rusa.

Si viziunea? Despre ce viziune o fi vorba? M-am lamurit dupa ce am participat la aceasta marturisire (caci asta a fost) a unei experiente de calatorie a lui Alexandru, la un festival si anume, "Chemarea celor 13 shamani". In pagina evenimentului aflam ca:

Intre 19-27 iulie, in Tuva (Siberia) a avut loc festivalul Chemarea celor 13 Samani. Trei romani au acceptat invitatia la aceasta reuniune organizata de Nikolay Oorzhak, saman si maestru al Sunetului Soarelui (Un-Hun). Punctul central a fost reinvierea samanismului, iar samanii prezenti, venitidin mai multe traditii ale lumii, au pornit in cautarea viziunii pentru noi si planeta care ne gazduieste.
(....) 
Alexandru Anton este practician al Sunetului Sacru si foloseste caile stravechi pentru a aduce armonie in viata moderna. Practica sistemul de vindecare prin sunet Un-Hun - conceput de doctorul ucrainian Vladislav Matrenitsky şi şamanul din Tuva Nikolay Oorzhak. Sustine ateliere de trezire si integrare a vocii si ofera sedinte de armonizare prin sunet. "



Dincolo de jovialitatea lui Alexandru, toti cei prezenti incercam sa percepem mesajul transmis prin el de catre shamanii din Tuva, reuniti la festival pentru a reinvia tehnicile shamanice in lume. 

Alexandru ne-a povestit cate ceva despre periplul lui printre corturi, incantatii si sunete. Astfel am aflay ca sunt anumite sunete joase, care pot parea animalice si care unii le-ar asocia cu magia mai grosiera, tenebroasa, dar care pentru o persoana ar reprezenta descatusarea de o trauma mai veche, ascunsa in subcosntient. De asemenea, in ceremonii se utilizeaza si sunetele inalte, preferate in general de localnicii din Tuva si folosite acolo preponderent de o  anume coreeanca , care a avut mare succes, din cate ne-a relatat Alexandru: la cortul ei erau tot timpul oameni veniti pentru sedinte individuale.

Dupa un timp de discutie si taceri meditative, Alexandru a cantat din dramba, apoi o melodie folosindu-si graiul gutural invatat de la Nikolay Oorzhak.



La sfarsit, pentru a intra in atmosfera shamanica cu totul, am exersat doi cate doi, "sunetul care vindeca", fiind pe rand pacient si terapeut. Terapeutul trebuia sa cante o melodie a sufletului pacientului pentru a rezolva o anumita problema la care se gandea acesta.


Dupa acest exercitiu, ne-am simtit cu totii un pic mai shamani, iar unele persoane mai emotionate au lacrimat putin.
Aceasta intalnire de la Forte Life a reusit sa ne puna in rezonanta pe toti cei prezenti acolo cu festivalul mai sus amintit, "Chemarea celor 13 shamani".







0 comentarii :

Trimiteți un comentariu