marți, 25 noiembrie 2014

A fi sau a nu fi in cutie - TEDx Constanta

La sfarsitul conferintei TEDx (despre care am vorbit aici), ne-am dus cu totii sa ne revenim din emotii si entuziasm la  restaurantul Historia d'Argentina... Incep cu sfarsitul, pentru ca atunci am inceput multi dintre noi sa tragem linie, concluzii, respiratia, unii sa isi revina din impactul emotional cu publicul, altii atunci sa realizeze ca au reusit sa finalizeze unul din proiectele din lista personala etc.

Eu incercam sa ma sustrag vartejurilor de emotii si trairi, incercand sa fiu un observator impasibil la tot ceea ce se petrecea... impasibil, atat cat am reusit... Mi-am dat seama ca nu am numai eu o stare, ci o mai pot intalni la alte persoane, care sub semnul sinceritatii, au curajul de a se exprima, de a-si pune sufletul si experienta sub lumina reflectoarelor.

Curajul de a spune "mi-e frica", intrebarile cu privire la cifrele in care suntem incorsetati de cand ne nastem, frustrarile care ne duc la schimbare, distanta care trebuie pastrata intre oameni, fericirea noastra versus fericirea celorlalti, oameni cu cancer care alearga prin desert, raportarea la aceasta boala atunci cand esti diagnosticat cu ea, fiecare speaker a prezentat o perspectiva a vietii, trecand publicul prin diferite stari cu toate acestea enumerate mai sus, plus altele pe care le veti avea ocazia sa le urmariti pe canalul de pe youtube al Tedx.
Intr-adevar, trebuia sa vina si domnul Raed Arafat la TEDx Constanta, dar nu a putut veni datorita accidentului aviatic.

I-am marturisit Dianei Slav, inainte sa intre pe scena (avea emotii constructive), cat ma bucur sa vad multe femei exprimandu-se liber pe scena, deoarece ultimul subiect care ma framanta personal, era oprimarea femeii de catre barbat de-a lungul timpului si cum si-a pus amprenta acest aspect pe evolutia de azi a femeii. Dupa ce am incurajat-o eu, m-a incurajat ea zicand ca o sa am ocazia sa vad multe femei pe scena manifestandu-se. Normal ca nu era prima data cand vedeam acest aspect, dar curios sau deloc neintamplator, subiectul acesta plana in capul meu cu toata greutatea lui, de parca dorea sa fie dezlegat, eliberat, incinerat atunci.

In pauza, printre pahare de vin si meniuri apetisante,  am facut poza si cu Alice Nastase Buciuta, o alta persoana care a fascinat femeile din Romania cu ideile si cu al ei "Tango" prin viata.

La sfarsit, mi-am dat seama ca il cunosteam de prin 1994 pe Andrei Seitan, care facea parte din echipa TEDx, fiind manager de eveniment, pe vremuri intalnindu-l intr-un club de adolescenti numit "Champions Club".

Ulterior, cand am vorbit cu Beatrice Popa si Adriana Carnu, am rasuflat usurata impreuna cu ele :"Exista speranta!"

E minunat sa fim diferiti, deoarece fiecare e inzestrat cu daruri specifice si fiecare poate contribui in felul lui la evolutia tuturor, dar in acelasi timp, suntem toti atat de asemanatori pentru ca putem simti, gandi si actiona la fel.

Ecoul acestui eveniment va ramane mult timp in sufletele locuitorilor din Constanta, chit ca au fost prezenti sau nu.

"Credem cu pasiune in puterea ideilor de a schimba atitudini, vieti, pana si intreaga lume. Asadar, construim aici o miscare care ofera cunoastere si inspiratie de la cei mai inspirati ganditori ai lumii si, de asemenea, o comunitate de suflete curioase si dornice sa se angajeze in acest schimb de idei". Echipa TED

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu