marți, 21 ianuarie 2014

Cum se prepara Kombucha

Pentru ca zilele trecute povesteam cum am primit o ciuperca Kombucha, am fost intrebata cum se prepara.
Iata cum am fost sfatuita sa o pregatesc.

Se pun la fiert doi litri de apa si se face o infuzie la sfarsit cand incepe sa fiarba, asa: ori doua linguri de ceai negru, ori o lingura de ceai negru si una verde. A nu se pune cu zgarcenie, eventual se mai pune inca o lingura de ceai negru varf.

RECOMANDARE!
A nu se folosi ceai la plic, hartiile si atele ceaiurilor sunt tratate cu diferite substante si e posibil sa afecteze ciuperca, poate chiar sa o omoare!

Am cautat ceai negru si verde vrac. Pe cel verde l-am luat de la un plafar, e chinezesc, iar cel negru e turcesc. De preferat ca frunza sa fie cat mai mare si sa nu fie foarte maruntita

Se pun 200 grame de zahar alb, normal din comert la 2 litri de ceai; daca aveam 1 litru, se puneau 100 grame. Am intrebat-o pe mama, 1 lingura are cam 30 gr zahar. Altcineva mi-a zis ca se poate indulci dupa gust. Am pus cam vreo 6-7 linguri de zahar si s-a apropiat la cum doream sa fie de dulce.
Poate va intrebati de ce zahar alb, de ce nu brun, de ce nu miere etc....Pentru ca aceasta ciuperca are proprietatea de a transforma ce e nesanatos, in ceva ce e sanatos, intocmai ca un alchimist.

Se pune ciuperca la fundul unui borcan mare de sticla, o indoiti si puneti usor sa nu se rupa. Dupa ce s-a racit ceaiul, se toarna peste ea, eventual se foloseste un furtun.
Recipientul poate sa fie si din plastic, dar stim ca platicul nu e asa recomandat. Sa nu fie din metal, gen cratiti si alte idei!

O sa observati ca ciuperca sta la fundul borcanului. Incercati sa o ridicati putin, sa intre lichid pe sub ea. Ulterior ea se va ridica.
Pentru aroma se pot pune petale de trandafir (dar nu de la floraria din colt) sau soc de la plafar, dar nu din prima, ci ulterior, dupa ce s-a facut Kombucha de vreo 2-3 ori, ca se adapteze la noua locatie.

In mare, cam acestea sunt indicatiile primite. Daca mai aflu ceva, va zic.

Un comentariu :

  1. Sandu Marcelianuarie 29, 2014

    Nu e chiar asa :)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha

    Although kombucha is claimed to have several beneficial effects on health, these claims are not supported by scientific evidence. Drinking kombucha has been linked to serious side effects and deaths, and improper preparation can lead to contamination.

    RăspundețiȘtergere