joi, 26 noiembrie 2015

Cetateni de onoare ai orasului Cernavoda

Un comunicat de presa pe care am tot vrut sa il scriu si nu am apucat.

Oraşul Cernavodă se va mândri cu noi cetăţeni de onoare: Dan Puric, Sorin Repanovici, Gelaledin Nezir şi Marian Săvulescu
Membrii Consiliului Local Cernavodă se vor întruni azi, 16 noiembrie 2015, orele 16:00, în cadrul unei şedinţe extraordinare, pentru a vota 7 proiecte importante. Pe ordinea de zi zi, aleşii locali vor vota conferirea titlului de „cetăţean de onoare”, unor personalităţi reprezentative ale oraşului: 

• artistului DAN PURIC- mare actor, scriitor, dar şi regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti. De asemenea, a creat nenumărate spectacole de pantomimă, care l+au făcut celebru în întreaga lume, dar şi laureat al multor zeci de premii din ţară şi de pe mapamond, precum: Premiul I la Festivalul de Film Costineşti(1987), Premiul Special laFestivalul Pantomimei- St Croix, Premiul la Chicaco Artists International Program(1996), Premiul „Constantin Tănase”la Festivalul Umorului, Premiul UNITER conferit de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru(1999) pentru „performanţa în teatru non-verbal”, Marele Premiu al Fundaţiei Anastasia(2002), titlul de societar de onoare al Teatrului Naţional, iar 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua de Onoare în grad de Cavaler. Acelaşi titlu a fost conferit şi bunicului său Ioan Purec, primar al oraşului Cernavodă între anii 1913-1914, fapt care stabileşte legături de sânge între artist şi această localitate. În primăvara anului 2015, Dan-Liviu Puric a susţinut un spectacol gratuit pentru cernavodeni, la sala Casei de Cultură I.D.Chirescu.
Despre Dan Puric aici si aici...
Cu Dan Puric am reusit sa am o mica discutie prin 2008 cred, la finele lui Don Quijote, dar nu am reusit sa scriu inca articolul.

SORIN REPANOVICI- membru al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a ocupat de-a lungul timpului funcţii precum:Director Cabinet preşedinte CNCAN, consilier Relaţii internaţionale, şef serviciu Protecţie Fizică, Consilier Coordonator Garanţii Nucleare, Expert. De asemenea, pregătirea profesională i-a adus d-lui Repanovici o serie de certificări internaţionale precum: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Colegiul European G.C.Marshall, Colegiul European pentru Studii de Securitate Garmisch Partnetchiken Germania. Fiind originar din Cernavodă, d-l Repanovici şi-a dedicat ultimii 26 de ani programelor şi activităţilor pentru tineret, mai ales pentru cernavodeni. Cel mai semnificativ proiect, menit să creeze oportunităţi noi pentru cei aflaţi la început de drum în viaţă, este „Academia Atlantykron”. An de an, vegheată de măreaţa cetate dacică a Capidavei, tabăra Atlantzkron îşi depăşeşte limitele, prin activităţile derulate alături de specialişti NASA, autori români de science-fiction, specialişti în tehnologii de frontieră şi oameni de ştiinţă din întreaga lume.
Despre tabara aici si aici...

General Gelaledin Nezir- originar din Oraşul Cernavodă, ocupă funţia de director al Direcţiei de Secretariat şi Protocol, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cariera militară a domniei sale a început în 1987, în MAI, unde a fost, pe rând, comandant de pluton, locţiitor al comandantului Regimentului 40 Mecanizat „Călugăreni”, comandant de pluton la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza ”din Constanţa, redactor la redacţia de radio şi televiziune a Statului Major al Marinei Militare, ofiţer cu probleme de evidenţă şi mobilizare la Statul Major al Marinei Militare, ofiţer de presă al MapN, şef al compartimentului de Relaţii Publice a MapN, Consilier al şefului de Stat Major General, consilier al ministrului apărării, locţiitor al comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru logistică „General Constantin Zaharia”. De asemenea, d-l Nezir Gelaledin a fost decorat de opt ori în cariera sa: Ordinul Naţional”Pentru Merit”în grad de Cavaler(2004), Semnul Onorific”În Serviciul Patriei”, pentru ofiţeri şi cei XX de ani de activitate(2007), Semnul Onorific”În Serviciul Patriei”, pentru ofiţeri şi cei XV de ani de activitate(2002),Emblema de onoare a Armatei Române(2007), Emblema de Onoare a Foţelor Terestre(2008),Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler, cu însemn pentru civili(2015), Semnul Onorific”În Serviciul Patriei”, pentru ofiţeri şi cei XV de ani de activitate(2012)

Comandor Marian Săvulescu-originar din Oraşul Cernavodă, ocupă funcţia de şef al Serviciului de Instrucţie din cadrul Statului Major al Forţelor Navale. În activitatea profesională, domniei sale i s-au conferit titluri precum: Semnul Onorific în Serviciul Armatei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Emblema de Onoare a Statului Major general, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Medalia NATO- Articolul V. După terminarea studiilor, domnia sa a ocupat o serie de funcţii importante precum:Comandant al Secţiei 1 Dragoare Maritime, comandant secund al fregatei 221”Regele Ferdinand”, care a participat la examenele de certificare NATO, şef al secţiei de Instruire Forţe Luptătoare,în cadrul Serviciului de Instrucţie, din cadrul Statului Major al Forţelor Navale.


De-a lungul timpului, Oraşul Cernavodă a mai conferit titlul de cetăţean de onoare şi altor personalităţi marcante precum: primarului oraşului Saint Sebastian sur Loire din Franţa, Joel Guerriau(2004, )artistei Aneta Stan(2003), sportivului Stavru Teodorof, fostului prim-ministru Adrian Năstase(2002), fostului ministru delegat pentru cercetare din cadrul MEC Şerban Valeca(2002), fostului ministru al Industriei şi Resurselor Dan Ioan Popescu(2002), fostului ministru al Finanţelor MIHAI Nicolae Tănăsescu(2002), fostului preşedinte al Senatului Petre Roman(1997), directorului general CCCF Nicolae Constantinescu(2002), directorului unit 1 CNE, Ionel Bucur(1997) şi alţii.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu