miercuri, 15 octombrie 2014

Psihologia culorii in mediul in care locuiti - Yuka Mobili

80% din informatii omul le ia prin vaz.
De-abia dupa aceea le ia prin auz, pipait, gust, miros. Dat fiind acest fapt, industria marketingului s-a folosit de psihologia culorii pentru a trimite mesajul dorit consumatorului.
Bineinteles, sunt si cazuri in care natura compenseaza o lipsa, sau unii, prin natura meseriei lor isi dezvolta cu precadere un anume simt. Un orb isi ascute celelate simturi, un muzician isi va dezvolta mai mult auzul, la fel ca si un mecanic care va percepe sunete la un motor, pe care un om obisnuit nu le percepe. Se zice ca functia creeaza aptitudinea, asa cum un organ nefolosit mult timp isi pierde din capacitati. In natura, aceste capacitati sunt divers distribuite, astfel un liliac va avea auzul foarte dezvoltat, pisica vazul, cainele mirosul, ei percepand ceea ce unui om ii scapa de obicei.
De obicei auzim: "nu cred, pana nu vad". :D
Dar ochiul uman nu poate percepe infrarosiile sau ultravioletele care sunt in afara spectrului vizibil, asta nu inseamna ca nu exista. Cu ajutorul unei prisme, orice raza de lumina se descompune in componentele sale color, culorile curcubeului.



Totul fiind vibratie si frecventa, automat culorile ne influenteaza, demonstrandu-ne interdependenta omului cu mediul in care traieste.
Fiecare culoare, sunet, forma , arhitectura, design, ne influenteaza. Bineinteles, sunt unele persoane care sunt de parere ca ele se substrag acestei legi, zicand ca nu sunt influentate de nimic, probabil sunt un fel de sisteme inchise care nu comunica in nici un fel cu nimic, autosuficiente. Tot ce e posibil. 

Fiecare culoare are o conotatie pozitiva si una negativa, doar traim intr-o lumea a dualitatii. Mai jos sunt trecute conotatiile

Rosul (fizicul) sugereaza curaj, caldura, putere, energie, instinct de supravietuire, stimulare. Conotatiile negative sunt: sfidare, agresivitate, curaj, impact vizual. Este culoarea cel mai rapid perceputa de ochi. Este recomandata pentru sufragerii deoarece insufleteste si stimuleaza apetitul. Dezavantajul acestei culori este ca poate duce la dureri de cap - poate fi folosit pentru accesorii si nu este recomandat pentru camera copilului.
  • Rosu-alb: decor feminin
  • Rosu-negru: decor impunator masculin
  • Rosu-argintiu:decor modern, minimalist
  • Culoarea rosie se potriveste oricarui stil de design interior, folosit la elementele care se doresc a fi evidentiate: stilului clasic i se potrivesc draperiile, piesele de arta si ramele tablourilor intr-un ton inchis; pentru stilul modern se recomanda mobila cu accente de rosu aprins, iar amenajarii in stil contemporan ii recomandam canapele sau chiar pereti rosii.
Albastrul (intelectualul) sugereaza inteligenta, comunicare, incredere, eficienta, seninatate, datorie, logica, reflectie, calm. Conotatiile negative sunt: raceala, distanta, lipsa de emotie, caracter neprietenos.
Este considerat foarte bun pentru dormitoare, bai si camera de studiu. Dezavantajul este acela ca pare rece si neospitalier. 
  • Albastru-violet, albastru-gri sau cobalt dau note masculine amenajarii si se potrivesc stilului contemporan
  • Albastru metalic, albastru inchis si indigo se potrivesc stilului minimalist in combinatie cu alb si argintiu
  • Pentru pete de culoare este indicat sa folositi doar elemente decorative precum lampadare de podea, draperii, tabureti, vaze. tablouri, iar daca optati pentru o nuanta inchisa, se recomanda corpuri de iluminat mari si care dau lumina alba.
Galbenul (emotionalul) are urmatoarele conotatii pozitive: optimism, incredere, respect de sine, caracter extrovertit. Cele negative: caracter irational, frica, fragilitate emotionala, depresie, anxietate, suicid.
Este un stimulent emotional, fiind cea mai puternica dintre culor din punct de vedere psihologic. Nuantele de galben sporesc respectul de sine.
Nu este recomandat nervosilor deoarece este stimulant, dand impresia de caldura si plenitudine, dar si tradarea. Nu este recomandat pentru dormitor, deoarece nu este odihnitor. Galbenul sporeste sentimentul de suferinta sufleteasca.

Sugestii:
  • Living -  o canapea galbena intr-un decor de nuante inspirate din natura: brun, verde
  • Dormitor - tapet pe un perete cu decor care are ca tema culoarea galben
  • Bucatarie - mobila wenge sau brun foarte inchis cu sticla vopsita galbem dispusa intre corpurile superioare si cele inferioare
  • Baie -  mozaic in tonuri de galben, olive si maro dispus in zona cabinei de dus

Verdele reprezinta echilibrul
Conotatii pozitive: armonie, echilibru, iubire, odihna, calm, pace. Conotatii negative: plictiseala, stagnare, enervare.
Aflat in centrul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, indica absenta pericolului foametei, deoarece sugereaza verdeata, prosperitate. 
Este culoarea naturii si a sperantei, este utilizata rar in industrie, cu exceptia apelor si a conservelor.
Este ideal pentru dormitoare si camera de zi. Prea mult verde duce la prea multa suficienta, iar pentru atenuarea acestei impresii se recomanda folosirea rosului sau a portocaliului (in cantitati mici).

Violetul reprezinta spiritualul.
Conotatii pozitive: viziune, lux, autenticitate, adevar, calitate. Cele negative: poate duce la introspectie excesiva.
Predispune la contemplare, meditatie, este asociata cu regalitatea, spatiul timpul, consumul. 
Indica voluptatea, dar si religiozitatea (imbracamintea cardinalilor)
Poate fi folosit in dormitoare sau bai.

  • Violet-alb: se scot in evidenta reciproc, 
  • Violet-auriu: combinatie potrivita firilor mai rebele
  • Violet-verde: alegere indrazneata asociata catorva elemente din natura
  • Violet-argintiu: efect glamur, recomandat stilului contemporan
Portocaliul
Fiind o combinatie intre rosu si galben, ne influenteaza atat emotional, cat si fizic. 
Conotatii pozitive: alinare, alimentare, caldura, siguranta, senzualitate, pasiune, abundenta, distractie. Conotatii negative: depravare, frustrare, frivolitate, lipsa maturitatii
Este considerat cel mai potrivit pentru camera de zi si sufragerie. Dezavantajul portocaliului este ca poate sa il tina treaz pe locatar. Da impresia ca o camera poate parea mai mica decat in realitate. Favorizeaza achizitiile instinctive.

Rozul
Conotatii pozitive: linsite, caldura, feminitate, iubire, sexualitate, supravietuirea speciilor
Conotatii negative: inhibitie, emasculare, slabiciune fizica.
Simbolizeaza dragostea, intelepciunea, blandetea, este un bun remediu contra angoaselor. Folosita in exces poate duce la o cadere in inertie, prefacatorie.
Se mai foloseste in imbracamintea detinutilor pentru a-i calma si a le da o stare de liniste.
Este recomandat pentru dormitoare, de asemenea rozul intens poate intensifica pasiunea. Poate parea copilaresc si dulceag.

Griul
Conotatii pozitive: neutralitate psihologica
Conotatii negative: lipsa de incredere, depresie, hibernare, lipsa de energie
Absenta culorii este deprimanta. Cand lumea decine cenusie, ne retragem instinctiv, pregatindu-ne de hibernare.
Sinonim cu tehnologia si eficacitatea, este destinat in special high-tech-ului sau produselor masculine. Pe de alta parte da o senzatie de tristete.

Negrul
Conotatii pozitive: rafinament, siguranta, eficenta
Conotatii negative: opresiune, raceala, greutate
Poate crea bariere protectoare. Sugereaza sofisticarea, seriozitatea, moartea. Mai este utilizata pentru gama de produse de lux.
Negrul trebuie folosit cu moderatie.
  • Negru-auriu: transforma un spatiu simplu intr-un taram nobil si elegant
  • Negru-rosu: pasiune la superlativ
  • Negru-argintiu: amenajare avangardista
Pentru camerele foarte inalte se recomanda vopsirea tavanului in negru.

Maroul
Conotatii pozitive: seriozitate, caldura, sustinere, eleganta, rafinament
Conotatii negative: absenta sintului umorului, caracter greoi
In componenta maroului intra rosu, galben si o mare cantitate de megru. Maroul este asociat cu pamantul si natura.
Este recomandat pentru camera de zi, iar un dezavantaj esre ca nu stimuleaza activitatea mentala cum ar fi verdele sau albastrul.

Toate acestea de mai sus reprezinta o multitudine de informatii pe care Yuka Mobili le utilizeaza pentru a optimiza spatiul in care locuiti.



 Nu uitati de comentarii! Puteti castiga in continuare o perna sau stick USB, asa cum am mentionat aici.



Un comentariu :

  1. Fascinatia culorilor!Cat de importante sunt ele in viata noastra si in ce mod ne influienteaza starea de spirit,..
    Foarte interesant!

    RăspundețiȘtergere