duminică, 20 decembrie 2015

Paine cu maia naturala

Pe data de  3 decembrie a avut loc o conferinta in care s-au prezentat beneficiile painii cu maia naturala, sustinuta si de parintele Iustin Petre de la manastirea "Sfantul Ioan Casian" Cineva a intrebat la sfarsit de ce s-a folosit aceasta strategie de marketing, adica sustinerea parintelui. Atat parintele , cat si doamna nutritionist Rodica Roman au explicat intentiile pozitive din spatele acestui gest. Parintele a zis ca un post care se tine cu paine obisnuita, plina de E-uri, poate imbolnavi. Pe vremuri, se tinea post cu apa si paine cu maia. Doamna nutritionist a vorbit o perioada si despre boala celiaca.


De ce sa mancam paine cu maia naturala - in special?
  1. Painea cu maia are un indice glicemic mai mic. Recomandarea Ministerului Sanatatii: consumati cereale integralein locul celor rafinate! Preferati painea neagra in locul painii albe sau orezul negru in locul celui alb. Este indicat sa se consume alimente cu indice glicemic (IG) cat mai mic. Astfel, indicele glicemic este IG mare>= 70 paine alba, IG mediu 56-69 paine de secara (58), IG mic <=55 paine cu maia (38)
  2. In painea cu maia, acidul fitic este hidrolizat, iar micronutrientii sunt disponibili. Faina alba pierde din proteine, lipide, saruri minerale si vitamine si contine mai putin material fibros. Faina integrala contine nutrienti si fibre, dar si antinutrienti - acid fitic Acidul fitic leaga calciul, magneziul, fierul, zincul cu care formeaza compusi neabsorbabili.
  3. In painea cu maia, fractiunile gliadinice, responsabile de alergii, sunt hidrolizate. Glutenul este o proteina prezenta in cereale (grau, secara, orz, ovaz). Dintre fractiunile proteice, prolaminele reprezentate de gliadina sunt toxoce. Agresivitatea maxima este atribuita gliadinei A., componentul major al gliadinei provoaca reactie autoimuna manifestata prin boala celiaca, in paine cu maia acesta este hidrolizat.

Ce este maiaua?
Maiaua este o cultura de bacterii si drojdii salbatice, de pe bobul de grau, colectate in decursul a 7-10 zile printr-un anumit proces, folosind doar apa si faina.
In procesul de fermentatie indelungata (la rece: 8-36 ore) se activeaza enzimele, iar proteinele si amidonul sufera transformari benefice pentru organism. Drojdiile salbatice si bacteriile "bune" (lactobacili) sunt prezente in mod natural pe bobul de grau.




De unde puteti cumpara tipul acesta de paine? Bineinteles, daca nu cumva doriti sa il preparati acasa. 
Il gasiti la Brutaria "Darul Bunicii" din Piata Grivitei. (langa magazinul "Mobila") Tel.: 0773322040


La sfarsit au fost impartite celor care ieseau din sala, pachetele cu painici.


Sursa: Facebook


Sursa: Facebook

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu