luni, 6 aprilie 2015

Documentare gratuite

In perioada 1 martie - 3 mai , la cinema Cityplex -Tomis Constanta, in fiecare duminica la ora 19:00, ruleaza pe marele ecran, documentare britanice cu subtitrare in limba romana, iar intrarea este gratuita.

Pana acum am mers la doua documentare si anume "Ordine si dezordine: Povestea energiei" si "Pribegii soselelor".


"Fara energia pe care o luam din mancare, am muri", ne spune personajul care prezinta documentarul si care ne insoteste de-a lungul celor 60 de minute.

Documentarul e bun ca material didactic as spune, el prezinta definitii, oameni ai fizicii, aspecte din viata lor, dilemele si provocarile vremurilor de atunci. De asemenea s-a vorbit despre tokamak, care este un dispozitiv care foloseste un camp magnetic pentru a delimita o plasma in forma unui tor ( in forma de gogoasa). Combustibilul - un amestec de deuteriu si tritiu, doi izotopi ai hidrogenului - este incalzit la temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius, formand o plasma fierbinte. Energia este formata prin fuziune, si nu prin fisiune, cum avem la Cernavoda.

Aici avem o diagrama despre cum functioneaza un tokamak:
http://www.ccfe.ac.uk/MAST_diagram.aspx care exista la centrul Culham pentru fuziunea energiei



In filmuletul de mai jos, putem vedea ce se intampla in interiorul unui torus.


Despre energiile subtile nu se vorbeste, probabil in vreun alt episod urmator ne va face sa ne punem alte genuri de intrebari.

Alt documentar, "Pribegii soselelor" ne prezinta mai multe filme realizate pe drumurile Americii, faimoasa Route 66, se vorbeste despre criza prin care au trecut americanii, despre cartea "Fructele maniei", despre apusurile, rasariturile si peisajele cu muntii stancosi si autostrazi pustii si lungi.

" Una e sa fii dezradacinat, alta e sa fii ratacitor" , zicea povestitorul. Popoarele migratoare unde s-or incadra? Ca tot asa cu traista in spinare au umblat unele. Si asa umblam si noi ca suflete pe tot pamantul asta rotitor.





Pentru cei care vor, inca se mai poate sa mai prindeti cateva documentare pana pe 3 mai.






0 comentarii :

Trimiteți un comentariu