miercuri, 18 iunie 2014

Constanta - locul unde etniile traiesc in armonie

         Subiectul e mai vast, eu insa ma voi limita la un pasager simplu, trecator pe un trotuar din Constanta.

         S-a tot vorbit despre Constanta sau mai bine zis, Dobrogea, ca fiind un model intercultural pentru Europa.

         Aici traiesc in liniste turci, tatari, bulgari, rusi de diverse rase, valahi, nemti, evrei, greci, armeni, tigani.
Diferite articole despre activitati care propovaduiesc multiculturalismul se gasesc in urmatoarele linkuri:

!) http://lideruldeopinie.ro/125060/tnl-eveniment-romania-si-identitatea-europeana-dobrogea-model-multicultural-european
2) http://ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx?idart=2911
3) http://10pentrueuropa.ro/index/detalii-eveniment/id/12
4) http://www.appct.ro/dobrogea_mozaic_etnic.pdf

         In urmatorul link gasiti informatii despre: multiculturalitate, diversitate culturala, evolutia multiculturalitatii in lume, in Romania si apoi in Transilvania, Banat, Dobrogea, structuri reprezentative ce detrin informatie digitala, promovarea multiculturalitatii in muzee, apoi prin biblioteci digitale, urmand apoi descrieri ale catorva muzee din tara.

        Revenind la pasii mei de pe trotuar, am avut ocazia sa vad doua evenimente situate una langa alta. Un eveniment al traditiilor turcesti despre care am vorbit aici avea loc in fata Casei de Cultura, iar un alt eveniment dedicat crestinatatii cuprinzand cor si muzica crestina avea loc in incinta Casei de Cultura, unde a fost prezent si IPS Teodosie.


         Nu as putea sa ma numesc un sustinator al ecumenismului, dar nici prea departe nu sunt. Din cate am mai citit pe net, am inteles ca muftiul nu este prea admirat datorita tendintei lui de a sustine ecumenismul. Oricum, nu poti multumi pe toata lumea. E mai important sa fim uniti in suflete sub umbrela fraternitatii, bunatatii si armoniei, decat sa ne lovim de vreo dogma rigida sub amenintarea unor blesteme din cine stie ce secol. Bineinteles, sunt anumite diferente ireconciliabile in aceasta perioada si poate ca aceasta "globalizare" de pe toate nivelele lumii, va atrage la un moment dat unirea aceasta "sub un singur pastor" despre care se vorbeste in scripturi si pe care unii o doresc, altii nu, fiecare cu propriile viziuni si teorii.
        Aveam o poza cu muftiul si cu IPS Teodosie in geamie, dar nu e la indemana momentan. O sa o postez mai incolo.
        Mai departe imi vine in minte expresia Uraniei, pe care nu am mai urmarit-o de ceva vreme din diferite motive: "Drum drept si lumina!"


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu